نیکوتین سیگار تا چند روز در آزمایش قابل تشخیص است؟

تشخیص نیکوتین سیگار در آزمایش یک چالش مهم برایی سیگاری هاست. برای افرادی که قصد دارند تست تشخیص دخانیات بدهند بسیار مهم است که بدانند نتیجه مصرف دخانیات تا چند روز در آزمایش آن مشخص خواهد بود. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که همه چیز بستگی به نوع آزمایشی که انجام می دهید خواهد داشت. همچنین فاکتورهای دیگری چون سن، جنسیت، میزان اعتیاد و مدت زمان درگیری با مصرف دخانیات در این تست تاثیرگذار خواهند بود.

انواع آزمایش برای تشخیص نیکوتین سیگار در آزمایش

برای این که بدانید نتیجه استفاده از دخانیات تا چند روز قابل تشخیص است باید مشخص شود که چه نوع تستی برای تشخیص استفاده می کنید. در حالت کلی 4 نوع تست مصرف دخانیات وجود دارد که مدت زمان تشخیص هرکدام از آنها متفاوت است.

  • تست ادرار
  • آزمایش خون
  • تست بزاق
  • تست مو

در تمام آزمایشات تشخیص مصرف دخانیات، میزان نیکوتین موجود در بدن مورد بررسی قرار می گیرد. نیکوتین یک ماده شیمیایی است که اصلی ترین ماده تشکیل دهنده سیگار نیز می باشد. نیکوتین در بدن طی واکنش های شیمیایی مواد دیگری چون کوتینین ایجاد می کند که در تست مصرف دخانیات میزان این ماده به همراه نیکوتین بررسی می شود.

آزمایش نیکوتین از طریق ادرار

مرسوم ترین نوع آزمایش تشخیص مصرف دخانیات، آزمایش ادرار است. کوتینین همراه با ادرار از بدن دفع می شود. بنابراین میزان مشخصی از این ماده در ادرار نشانه مصرف دخانیات یا سایر مواد نیکوتین دار خواهد بود. کوتینین تا 4 روز بعد از استعمال دخانیات در بدن وجود داشته و همراه ادرار دفع می شود. بنابراین اگر از آزمایش ادرار به عنوان آزمایش تشخیصی استفاده شود در صورت مصرف سیگار تا 4 روز قبل از تست، جواب آزمایش شما مثبت خواهد بود. مسئله دیگری نیز بر این میزان تاثیرگذار است و آن مدت زمان اعتیاد فرد به دخانیات است. هرچه مدت زمان اعتیاد فرد به دخانیات بیشتر باشد، مدت زمان بیشتری طول می کشد تا نتیجه آزمایش کاملا منفی شود.

آزمایش نیکوتین از طریق خون

یکی دیگر از روش های انجام تست استعمال دخانیات تست خون است. در این آزمایش نیز میزان کوتینین موجود در خون مورد بررسی قرار میگیرد.

می توان گفت که نیمه عمر نیکوتین در بدن 2 ساعت است. بعد از گذشت این زمان مقدار نیکوتین در خون نصف می شود. پس از گذشت 2 ساعت دیگر مقدار نیکوتین یک چهارم می شود. این ماجرا همچنان ادامه پیدا می کند تا جایی که نیکوتین کاملا از بدن خارج شود. در مورد کوتینین این میزان هر 20 ساعت یکبار رخ می دهد. به این ترتیب بعد از استعمال سیگار مقدار کوتینین مدت زمان طولانی تری در بدن باقی می ماند.

به همین دلیل است که کوتینین در خون مدت زمان بیشتری باقی مانده و قابل ردیابی خواهد بود. کوتینین بلافاصله با مصرف سیگار وارد جریان خون می شود و به شکل پایداری در خون باقی می ماند. بعد از گذشت این مدت زمان، خون فرد سیگاری همانند یک فرد عادی بوده و نتایج تست استعمال دخانیات نیز منفی خواهد شد. نیکوتین در آزمایش خون از 7 تا 10 روز قابل تشخیص است. به عبارت بهتر می توان گفت بسته به میزان اعتیاد فرد به سیگار و همچنین تعداد مصرف سیگار به صورت روزانه، تست آزمایش خون نیکوتین ممکن است بین 7 تا 10 روز بعد از مصرف آخرین سیگار همچنان مثبت باشد.

آزمایش نیکوتین از طریق بزاق

کاملا واضح است که در بزاق افراد سیگاری نیکوتین و کوتینین وجود داشته باشد. برای تست این دو ماده دخانی در بزاق فرد سیگاری از روش های ساده آزمایشگاهی به صورت غیر تهاجمی استفاده می شود. در آزمایشگاه به کمک وسیله ای به نام سوآپ نمونه بزاق از داخل دهان گرفته می شود. سپس این نمونه را روی کیت های تشخیصی قرار داده و وجود نیکوتین و کوتینین را به این وسیله تست می کنند. تست های بزاق معمولا ارزان و مقرون به صرفه هستند. آزمایش نیکوتین از طریق بزاق می تواند مصرف آخرین سیگار را بین 10 روز تا 2 هفته قبل از آزمایش را به خوبی تشخیص دهد.

 

 آزمایش نیکوتین از طریق مو

دقیق ترین شیوه ای که می توان به کمک آن وجود نیکوتین را در بدن تشخیص داد، آزمایش موی شخص است. این تست را تنها در آزمایشگاه های مجهز انجام می دهند. همانند آزمایش های قبل این تست نیز حتما باید در آزمایشگاه انجام شود و قابل تشخیص به وسیله کیت های رپید تست نیست. روش های بسیار دقیقی وجود دارد که می تواند استعمال دخانیات در افراد را حتی بعد از سال ها تشخیص دهد. این تست ها بسیار گران هستند و بنابراین انجام آنها برای هر شخص یا برای هر هدفی صورت نمی گیرد. آزمایش نیکوتین از طریق مو می تواند مصرف آخرین سیگار تا 90 روز قبل از آزمایش را به خوبی تشخیص دهد.

نیکوتین دخانیات تا چه مدت در بدن باقی می ماند؟

این ماده ماندگاری متفاوتی در ارگان های مختلف بدن از جمله خون، ادرار، بزاق و موی سر دارد. میزان ماندگاری نیکوتین در بدن به مواردی از جمله مدت زمان اعتیاد شما به سیگار و همچنین تعداد سیگاری که مصرف می کنید بستگی خواهد داشت. بنابراین ممکن است مدت زمان های مذکور، در برخی افراد بیشتر و یا کمتر باشد. یک نکته جالب وجود دارد و آن این است که در افراد بالای 65 سال نیکوتین سریعتر از بدن دفع می شود همچنین در مورد بانوانی که داروهای ضد بارداری مصرف می کنند نیز دفع نیکوتین بسیار زیاد و سریع است.

زمان های ذکر شده برای افرادی است که کم سیگار می کشند ولی در مورد افرادی که روزانه بیش از 10 عدد سیگار مصرف می کنند این ارقام می تواند به مراتب بیشتر باشد.

عوامل ماندگاری نیکوتین در بدن

اگر می خواهید به طور دقیق بدانید که نیکوتین تا چه زمانی در بدن باقی می ماند باید گفت که این مسئله به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که شامل موارد زیر است:

  • میزان مصرف و کشیدن تنباکو
  • مدت زمان اعتیاد به سیگار و تنباکو
  • نوع تست نیکوتینی که برای فرد به کار برده می‌شود

به این ترتیب نمی توان انتظار داشت که نتایج آزمایش در افراد مختلف یکسان و عدد ارائه شده برای همه یکی باشد چرا که میزان ماندگاری نیکوتین در بدن افراد مختلف یکسان نیست و شرایط مختلف بدنی، سنی و جنسیتی روی این مسئله تاثیرگذار است.

آیا راهی برای پاکسازی بدن از نیکوتین دخانیات وجود دارد؟

اگر سیگاری هستید و قصد دارید که نتیجه آزمایش شما قطعا منفی باشد باید از روش های سم زدایی برای خارج کردن کامل نیکوتین از بدن استفاده کنید. نیکوتین بعد از ترک سیگار به مرور از بدن خارج می شود و این مسئله اگر سال های اعتیاد شما به دخانیات زیاد باشد بیشتر طول خواهد کشید. روش هایی که در ادامه به آنها اشاره می کنیم کمک می کند تا بتوانید سریعتر بدن خود را پاکسازی کنید.

  • دارو درمانی:

در صورتی که از داروهای سم‌زدا استفاده کنید بدن شما سریع‌تر از زمان نرمال از نیکوتین پاک خواهد شد، البته باید اضافه کنیم که این داروها باید توسط پزشک متخصص تجویز شده باشند و نمی توان به صورت خودسرانه از آنها استفاده کرد. چرا که دوز این داروها و مدت زمان مصرف آنها بستگی به شرایط بدنی، سنی و میزان اعتیاد شما به دخانیات خواهد داشت و در صورت رعایت نشدن این نکته ممکن است برای سلامتی شما مخاطره آمیز باشد.

  • روش‌های طبیعی:

شما می توانید برای پاکسازی بدن به شکل طبیعی از خوراکی هایی که در پاکسازی بدن تاثیرگذار هستند استفاد کنید. این مواد خوراکی کمک می کند تا نیکوتین سریعتر از بدن خارج شود. مواد خوراکی مانند زنجبیل، زردچوبه، پیاز، بروکلی، آب هویج، کیوی، اسفناج، پرتقال و آب فراوان می تواند در کسب نتیجه مطلوب به شما کمک کند. توجه داشته باشید که مصرف خوراکی های دارای ویتامین C می‌تواند در روند سم زدایی بدن تاثیر داشته و مدت زمان آن را کاهش دهد.

بهترین زمان برای مراجعه به آزمایشگاه برای منفی شدن تست دخانیات چه زمانی است؟

همانطور که اشاره کردیم برای تشخیص نیکوتین سیگار، نوع تستی که انجام می دهید در حصول نتیجه آن بسیار تاثیرگذار است. بنابراین اگر قرار است آزمایش ادرار بدهید بهتر است دست کم، از پانزده روز قبل استعمال دخانیات (مانند سیگار و قلیان) را قطع کنید.

در مورد آزمایش خون این مدت به یک ماه می رسد چرا که مدت زمان مثبت شدن تست در آزمایش خون با توجه به نکاتی که در متن به آنها اشاره کردیم حدود 2 هفته خواهد بود. با فرض این که اعتیاد شما به سیگار زیاد است و یا مدت زمان طولانی از شروع مصرف دخانیات شما می گذرد برای این که خون شما همانند خون یک فرد عادی باشد بیش از 2 هفته زمان لازم است.

کمتر موردی پیش می آید که از فرد آزمایش بزاق یا فولیکول مو بگیرند اما در صورتی که آزمایش مصرف دخانیات شما یکی از این دو روش آزمایشگاهی باشد بهتر است بیش از 2 ماه از آخرین مصرف شما گذشته باشد. اگرچه در صورتی که آزمایش فولیکول مو داشته باشید ممکن است حتی تا بیش از 3 ماه از آخرین مصرف سیگار آزمایش شما همچنان مثبت باشد. پس بهتر است که سه ماه قبل از حضور در آزمایشگاه سیگار و استعمال دخانیات را به طور کامل ترک کرده باشید.

سخن پایانی درباره تشخیص نیکوتین سیگار در آزمایش

میزان ماندگاری نیکوتین و کوتینین در بدن را مشخص کردیم و همچنین اشاره کردیم که در هر یک از شیوه های آزمایشگاهی تا چه زمانی تست شما احتمالا مثبت خواهد بود. بنابراین باید سعی کنید قبل از انجام تست آزمایشگاهی حتما از روش های سم زدایی بدن استفاده کرده و مدت زمان مورد نیاز را رعایت کنید تا تست شما قطعا منفی شود.

محصولات مرتبط

مطالب مرتبط

رپید تست RTD؛ نیاز به تایید آزمایشگاه دارد؟

رپید تست RTD؛ باید ها و نباید ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *