درصد ایمنی واکسن کرونا چه قدر است؟

آیا می‌دانید درصد ایمنی واکسن‌های کرونا چه قدر است؟ آیا در رابطه با میزان اثربخشی آن‌ها می‌دانید؟

در این مقاله دو پرسش بالا را مورد بحث قرار می‌دهیم و هر آن چه که باید در رابطه با این موضوع بدانید را به طور کامل و جامع خدمت شما عزیزان توضیح می‌دهیم.

امروزه در سراسر جهان، واکسن‌های کرونا در حال تزریق شدن هستند و مطمئناً این سؤال برای همه افراد مطرح می‌شود که آیا این واکسن می‌تواند از بدن من در برابر ویروس کرونا محافظت کند؟ آیا پزشکان برای اطمینان از اثربخشی واکسن‌ها تاکنون آزمایشی طراحی کرده اند؟ آیا می‌توان با این آزمایش‌ها میزان ایمن بودن سیستم بدن را در برابر این ویروس اندازه‌گیری کرد؟

در پاسخ باید بگوییم که بله؛ آزمایشاتی امروزه در دنیا انجام می‌شود که می‌توان با انجام آن‌ها، اطلاعات کافی را در رابطه با سیستم ایمنی بدن به دست آورد.

مورد دیگری که باید در مورد آن صحبت کرد، ضریب اثربخشی واکسن‌هاست. پایین بودن یا بالا بودن ضریب اثربخشی واکسن، امروزه به عنوان موضوع بسیار مهمی در تمام دنیا مطرح شده است و دانشمندان در سراسر دنیا در تلاش اند که درصد ایمنی واکسن کرونا را تا حد بسیار زیادی افزایش دهند.

ضریب اثربخشی واکسن چیست؟

برای آن که دررابطه با میزان اثربخشی واکسن‌های کرونا صحبت کنیم، در ابتدا باید اصطلاح ضریب اثربخشی واکسن را معرفی کنیم. در یک تعریف کلی باید بگوییم که این ضریب به معنای پایین آمدن درصد بیماران در یک گروه واکسینه شده نسبت به بیماران گروهی است که واکسینه نشده‌اند. دقت داشته باشد که شرایط برای هر دو گروه نسبتاً یکسان است.

نکته: ضریب اثربخشی واکسن با اثر واکسن متفاوت است. کارایی یک واکسن با استفاده از ضریب اثربخشی واکسن تعیین می‌شود و در واقع نشان دهنده‌ی میزان اثربخشی واکسن در گروهی با جمعیت زیاد است. اما اثر واکسن نشان دهنده‌ی میزان درصد ایمنی واکسن کرونا در شرایط کنترل کننده و خاصی است. به بیان دیگر اثر واکسن نشان می‌دهد که در شرایط آزمایشگاهی، واکسن مورد نظر چه قدر کارایی دارد.

ضریب ایمنی بخشی چگونه محاسبه می‌شود؟

اکنون که با تعریفی از ضریب ایمنی بخشی کرونا آشنا شده‌اید، در این بخش از مقاله قصد داریم نحوه‌ی محاسبه‌ی آن را توضیح دهیم. برای محاسبه‌ی ضریب ایمنی، ابتدا لازم است دو گروه در نظر بگیریم. یک گروه افرادی هستند که واکسینه شده‌اند و گروه دیگر واکسینه نشده‌اند، اما دقت داشته باشید که هر دو گروه از نظر سلامت عمومی و سن شبیه به هم هستند.

مدت زمان مشخصی پس از تزریق واکسن در نظر گرفته می‌شود و تعداد مبتلایان به بیماری کووید 19 در هر دو گروه محاسبه می‌شود و در نهایت می‌توان تشخیص داد که میزان کارایی واکسن در برابر بیماری چه قدر است.

فرمول محاسبه‌ی ضریب اثربخشی واکسن:

میزان ایمنی واکسن کووید 19 چه قدر است؟

همان طور که می‌دانید تا به امروز انواع مختلفی از واکسن کووید 19 در سراسر دنیا تولید و در حال تزریق است. درست است که برخی از واکسن‌ها درصد ایمنی بسیار بالایی دارند، اما باید بدانید که هیچ کدام از آن‌ها هنوز نتوانسته‌اند به طور صد در صدی از ابتلا به بیماری کرونا جلوگیری کنند.

به طور کلی باید بگوییم که با تزریق واکسن، تنها تعداد کمی از افراد هستند که به کرونا مبتلا می‌شوند. البته موارد بسیار زیادی در این زمینه تأثیرگذار است که می‌توان به شرایط سلامتی، سن فرد و غیره اشاره کرد. نکته‌ی مهم این جاست که هنوز نمی‌دانیم هرکدام از واکسن‌های کرونا تا چه مدت می‌توانند از سلامت بدن در برابر کرونا محافظت کنند.

ایمنی واکسن‌ها آن قدر مسئله‌ی مهم و حیاتی است که در سطح جهانی انجام می‌شود. سازمان بهداشت جهانی در همین راستا بر روی سیستم‌های واکسیناسیون در هر کشور نظارت می‌کند. تمامی این نظارت‌ها به این دلیل است که از ایمن بودن واکسن‌ها اطمینان حاصل شود. در واقع درصد ایمنی واکسن کرونا در نهایت می‌تواند مهم‌ترین مورد جهت دریافت اعتبار از سازمان بهداشت جهانی باشد. می‌توان گفت واکسن‌ها در ابتدا باید در آزمایشات حیوانی و بالینی موفق شوند تا از نظر اثربخشی و ایمنی بالا در سطح بین المللی آن‌ها را قبول کنند.

در بخش‌های بعدی مقاله در رابطه با اثربخشی هرکدام از واکسن‌های کرونا صحبت خواهیم کرد. خواهید دانست که چرا به عنوان مثال یک واکسن 81 درصد و یک واکسن دیگر می‌تواند 89 درصد کارایی داشته باشد.

 

 

pfizer2

درصد ایمنی فایزر (Pfizer)

طبق تحقیقات محققین در مورد واکسن فایزر، می‌توان گفت که این واکسن تا 95 درصد در پیشگیری از ابتلا به واکسن کرونا مؤثر است. تاکنون این واکسن را در دو دوز تزریق کرده‌اند و فاصله‌ی بین تزریق دوزها سه هفته است.

نکته: واکسن فایزر، به عنوان اولین واکسن مورد تأیید در سازمان غذا و داروی ایالات متحده مطرح است.

در 21 دسامبر، کشورهای شیلی، انگلیس، سنگاپور، آرژانتین و اتحادیه اروپا از این واکسن برای تزریق در مواقع اضطراری استفاده کردند. کشورهای بحرین، سوئیس، عربستان سعودی و کانادا واکسن فایزر را تأیید کردند. این واکسن تاکنون توانسته است به عنوان یکی از واکسن‌های ایمنی بخش کرونا شناخته شده است که می‌تواند تا درصد بسیار بالایی از سلامت بدن در برابر بیماری کرونا محافظت کند.

رپید تست های تشخیص سریع کرونا

44444333

درصد ایمنی واکسن مدرنا (Moderna)

دررابطه‌با واکسن مدرنا، تاکنون تحقیقات بسیار زیادی انجام شده است. انستیتوی ملی بیماری‌های عفونی و آلرژی و همچنین شرکت بیوتکنولوژی مدرن آمریکا، اعلام کرده است که واکسن کووید 19 مدرنا  Moderna COVID-19 vaccine می‌تواند تا 5/94 درصد از ابتلا به بیماری کووید 19 جلوگیری کند. واکسن مدرنا نیز همانند واکسن فایزر در دو دوز تزریق شده و فاصله‌ی بین دو دوز، چهار هفته است.

واکسن مدرنا برای نگهداری نیازی به انجماد در دمای پایین ندارد و در دمای منفی 20 درجه‌ی سانتی‌گراد نگهداری می‌شود. امروزه برخی از کشورها، واکسن مدرنا را کاملاً تأیید کرده و تزریق آن را در کشور خود آغاز کرده‌اند.

astera2

درصد ایمنی واکسن آسترازنکا (AstraZeneca)

شرکت دارویی AstraZeneca و دانشگاه آکسفورد اعلام کرده‌اند که واکسن آسترازنکا می‌تواند تا 76 درصد از ابتلا به بیماری کرونا جلوگیری کند. در طی آزمایش‌هایی که برای تشخیص ایمن بودن واکسن‌ها انجام شد، مشخص گردید که تنظیم کردن تزریق دوزهای واکسن، می‌تواند ایمنی آن را تا حد بسیار زیادی افزایش دهد.

پس از گذشت 21 روز از تزریق دوز اول واکسن و طبق تحقیقات انجام شده، مشخص شد که ضریب اثربخشی آن 2/69 بوده و افرادی که در طی 28 روز، دو دوز واکسن را دریافت کرده‌اند، ایمنی آن برابر با 62 درصد بوده است.

در طول تحقیقات انجام شده مشخص شد درصورتی‌که واکسن یک دوز و نیم و پس از آن یک دوز کامل تزریق شود، می‌تواند تا 90 درصد ایمنی داشته باشد.

Sputnik-V-222

درصد ایمنی واکسن اسپوتنیک (Sputnik V)

ضریب اثربخشی واکسن اسپوتنیک Sputnik V طبق تحقیقاتی که در صندوق سرمایه‌گذاری مستقیم روسیه و مرکز تحقیقات ملی میکروبیولوژی گامالیا و اپیدمیولوژی انجام شده است، تا 6/97 درصد اعلام شده است. 8/3 میلیون روس جهت تحقیقات درصد ایمنی واکسن کرونا، مورد بررسی قرار گرفتند. این تعداد هر دو دوز واکسن را از 5 دسامبر 2020 تا 31 مارس 2021 دریافت کرده‌اند و مشخص شد که میزان ابتلا به ویروس از روز سی و پنج که از تزریق دوز اول گذشته بود، تا 027/0 نشان داده شد.

همچنین از روز 35ام پس از آغاز واکسیناسیون، این بیماری در بزرگسالانی که واکسینه نشده بودند، 1/1 درصد گسترش داشت. تاکنون 60 کشور جهان، این واکسن را برای تزریق مورداستفاده قرار داده‌اند و لازم است بدانید که در سراسر جهان، به‌عنوان دومین واکسن معتبر شناخته شده است.

5555

درصد ایمنی سینوفارم (Sinopharm)

و اما در این بخش از مقاله قصد داریم در مورد واکسنی صحبت کنیم که امروزه بسیاری از افراد، از آن استفاده کرده‌اند. مطالعات زیادی بر روی واکسن سینوفارم انجام می‌شود. بر اساس این مطالعات، اعلام می‌شود که این واکسن می‌تواند تا 1/78 درصد از ابتلا به بیماری کووید 19 جلوگیری کند.

نکته: این ایمنی واکسن پس از گذشت دوهفته از تزریق دور دوم واکسن به دست می‌آید.

کارایی واکسن‌ها را می‌توان در دو بخش تقسیم‌بندی کرد: کارایی اولیه و کارایی ثانویه.

  • کارایی اولیه در واقع کارایی واکسن در پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های علامت‌دار است. در واقع منظور بیماری‌هایی هستند که با تست پی‌سی‌آر (PCR) مشخص می‌شوند. در واقع زمانی که می‌گوییم کارایی واکسن 1/78 درصد است، منظورمان کارایی اولیه واکسن است.
  • کارایی ثانویه نیز کارایی واکسن در برابر مرگ‌ومیرهای ناشی از ابتلا به بیماری کرونا است. باید بدانید که کارایی ثانویه واکسن سینوفارم صددرصد است. در واقع بر اساس تحقیقات محققین مشخص شد در گروهی که واکسن را تزریق کرده‌اند، هیچ مرگ و میری رخ نداده است.

واکسن سینوفارم در دو دوز تزریق شده و فاصله‌ی بین دو دوز واکسن، سه الی چهار هفته است.

کیت ریل تایم کووید 19 پویا گستر ژن

spikogen3

درصد ایمنی واکسن اسپایکوژن (spiko gen)

واکسن اسپایکوژن توسط شرکت سیناژن با همکاری شرکت Vaxine استرالیا طراحی و تولید شده است. این واکسن قسمتی از ویروس کرونا (پروتئین Spike) را در خود دارد. این قسمت پروتئینی باعث ایجاد ایمنی در برابر ویروس می‌شود برای ساخت واکسن اسپایکوژن از خودِ ویروس زنده و یا کشته‌شده استفاده نشده است.

پروتئین Spike یکی از مهمترین ویژگی های ساختمانی ویروس کروناست که با توجه به همین موضوع پروتئین اسپایک یک هدف مناسب برای تهییه واکسن های کرونا محسوب می شود. 

واکسن اسپایکوژن در مطالعات فراوانی، پاسخ ایمنی  ۸۷ درصد و اثربخشی ۶۰ تا ۶۵ درصدی نشان داده است. همچنین واکسن اسپایکوژن به‌ عنوان دز بوستر (یادآور) واکسنی موثر خود را معرفی کرده است.

سخن پایانی

در این مقاله موضوعی با عنوان درصد ایمنی واکسن کرونا را مطرح کردیم و تلاش کردیم مطالب جامع و مفیدی را دراین‌رابطه، در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. در ابتدا دانستید که میزان کارایی واکسن‌ها با استفاده از یک ضریب تعریف می‌شود. ضریب اثربخشی واکسن را تعریف کردیم. پس از آن که با این اصطلاح آشنا شدید، دررابطه‌با نحوه‌ی محاسبه‌ی آن، اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دادیم.

در بخشی جداگانه، ایمنی واکسن‌های کرونا را به‌طورکلی توضیح دادیم. همان‌طور که می‌دانید واکسن‌های بسیار زیادی جهت مقابله با بیماری کووید 19 وجود دارد و هرکدام درصد ایمنی متفاوتی دارند. به همین منظور هرکدام از واکسن‌ها را به طور جداگانه معرفی کردیم و دررابطه‌با کارایی آن‌ها صحبت کردیم. دانستید که ضریب اثربخشی هرکدام از واکسن‌ها چه مقدار است و هرکدام تا چه اندازه می‌توانند بدن را در برابر این بیماری ایمن کنند.

امیدواریم که مطالعه‌ی این مقاله همراه با سودمندی زیادی برای شما باشد.

محصولات مرتبط

برچسب ها:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *